Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
Χωρίς σχολικά γεύματα κινδυνεύουν να μείνουν πάνω από 220.000 παιδιά, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ακυρώσει τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για τις σχολικές χρονιές 2021-2022, 2022-2023 (με δυνατότητα επέκτασης το 2023-2024), επειδή δεν τηρήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και αποκλείστηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η αναθέτουσα αρχή όφειλε να συγκεράσει την ανάγκη να διασφαλισθεί η άρτια εκπλήρωση του συγκεκριμένου αντικειμένου μέσω ανάθεσης σε αποδεδειγμένα ικανούς αναδόχους, με την πάγια υποχρέωσή της να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού κατά την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων», αναφέρει το Ε.Σ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, εισήχθη όρος που εξαιρεί τη συμμετοχή ΜΜΕ και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες. Παραδόξως... πρόκειται για εταιρείες που έχουν πολλά κοινά με εκείνες στις οποίες ανατέθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η μεγάλη προμήθεια της σίτισης των προσφύγων.
«Σε 3 συμβάσεις η αξία υπερβαίνει τα 20 εκατ. και σε δύο τα 10 εκατ.», απεφάνθη επιτιμητικά το Ε.Σ. Αλλά και στη σίτιση των προσφύγων μόλις 3 ήταν οι κοινοπραξίες που μοιράστηκαν 500 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), με δυνατότητα για άλλα 500 εκατ., προσφέροντας από μηδενικές έως μηδαμινές εκπτώσεις. «Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο σε δομές στην ενδοχώρα και τα νησιά αποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, πως ο ανταγωνισμός δεν λειτούργησε. Οι μηδενικές εκπτώσεις λειτουργούν καταφανώς και προκλητικά σε βάρος του Δημοσίου. Δημιουργούνται σκιές και ερωτήματα... Αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων που απαιτούν απαντήσεις», σημείωνε στην «Εφ.Συν.», στις 6 Ιουλίου ‘21, ο Β. Χρονόπουλος, γραμματέας του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε ρεπορτάζ του Γ. Παγούδη.
Την είδηση για το φιάσκο των σχολικών γευμάτων και των επιπτώσεων σε συνθήκες απειλής του 30% του πληθυσμού από την ενεργειακή φτώχεια ανέδειξε, χθες, με ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, η οποία, ως αναπληρώτρια υπουργός, είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε την περίοδο της μεγάλης κρίσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 1.127 σχολικές μονάδες για 185.000 μαθητές σε όλη τη χώρα, εκκινώντας από το Πέραμα.
«Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πάγια τακτική του, σε όλη την περίοδο 2016-2019, να προωθεί, μέσω των όρων των διαγωνισμών, την ανάθεση των γευμάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνήθως τοπικού χαρακτήρα, για την τόνωση των τοπικών αγορών και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων. Μας δικαιώνει όμως και σε όσα λέγαμε, τότε που η κ. Μιχαηλίδου καυχιόταν ότι δήθεν θα αυξήσει τα σχολικά γεύματα από τη φετινή χρονιά, όταν, αφού τα είχε παγώσει επί δύο χρονιές ακριβώς στα 185.000 που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τον διαγωνισμό αυτόν τα παγώνει για τρία χρόνια στα 224.000, ενώ συγχρόνως συσσωρεύει μεγάλες αμοιβές ανά ανάδοχο για υπηρεσίες τριών ετών.
Απαραίτητα
Σήμερα, θύματα αυτής της τακτικής είναι τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, που κινδυνεύουν να μην πάρουν σχολικά γεύματα. Και μάλιστα, τώρα που ο χειρισμός της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης από την κυβέρνηση, η ακρίβεια και η οικονομική αδυναμία και νοικοκυριών μεσαίων στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, μας φέρνει μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και καθιστά τα σχολικά γεύματα απαραίτητα για το σύνολο των παιδιών του δημοτικού. Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα», επισημαίνει η κ. Φωτίου.
0 Σχόλια